05
cze
Otworzenie własnego biznesu gastronomicznego to marzenie niejednego przedsiębiorcy. Jednak zanim pierwszy klient przekroczy próg cukierni czy restauracji, może minąć sporo czasu. Trzeba wyremontować lokal oraz zakupić odpowiednie zaplecze techniczne, które może być bardzo rozbudowane. Wszystko zależy od tego, jakie produkty spożywcze chcemy serwować klientom.
Urządzenia chłodnicze w gastronomii
Jednym z wyzwań, które są codziennością pracy kucharzy czy kelnerów, jest praca pod presją czasu. Aby goście otrzymali zamówione dania szybko, trzeba wcześniej odpowiednio przygotować produkty, które wchodzą w skład potrawy. Mogą to być np. posiekane warzywa, marynujące się mięso czy elementy służące do przystrojenia dania. Przeszklona szafa chłodnicza pomieści wszystkie niezbędne półprodukty. Dzięki jej posiadaniu pracownicy będą mieli pod ręką niezbędne artykuły spożywcze. Ułatwieniem mogą być także łatwo zamykające się drzwiczki, które domknie się np. biodrem, gdy obydwie ręce ma się zajęte przez tacki z daniami. Szafy chłodnicze pozwalają także na bieżąco widzieć, jakie produkty są przygotowane. Dzięki temu łatwiej jest na bieżąco analizować, czy któryś ze składników trzeba dorobić. Może to być też pomocne przy ograniczaniu strat związanych z nadprodukcją żywności. Oprócz wersji przeszklonych często w kuchni można spotkać zabudowane chłodziarki. Warto wybrać model, który ma na spodzie zamontowane kółka, dzięki czemu będzie można przesunąć lodówkę w taki sposób, żeby praca kucharzy czy pomocy kuchennych była jak najbardziej wydajna.
Odwiedzający „kupują oczami”
Wszystko to, co trafia bezpośrednio do klienta, powinno prezentować się jak najatrakcyjniej. W przypadku żywności ma to szczególne znaczenie, ponieważ nabywca chce kupić danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale i pięknie wygląda. Dlatego we wnętrzach sklepów, cukierni czy kawiarni można spotkać chłodziarki-witryny, które służą do przechowywania dań i ich prezentowania. W zależności od koncepcji wnętrza można zamówić modele poziome lub pionowe. Wymuszony obieg powietrza zadba o to, by przechowywane dania zachowały swoją świeżość. Na pojemnych półkach można poustawiać różnorodne produkty takie jak sałatki, koktajle, ciasta czy kanapki.
Dzięki bogatemu wyposażeniu gastronomii tworzenie dań będzie wygodniejsze dla pracowników. Kupując maszyny chłodnicze, należy także pamiętać, że są one niezbędne przy prezentowaniu wyrobów klientom. Lada jest jednym z pierwszych miejsc, do których podchodzą odwiedzający w poszukiwaniu ulubionych przekąsek.
Categories:
artykuły
Trackbacks and pingbacks
No trackback or pingback available for this article.