Jak wyeksponować ciasta w cukierni czy kawiarni?

Wiele badań skupiających się na zwyczajach konsumentów podkreśla, że ekspozycja sprzedawanych produktów wpływa na ich odbiór. Jeśli wydają się one atrakcyjne, klienci chętniej zostawią w danym miejscu swoje pieniądze. Choć ta zasada jest bardzo uniwersalna, można ją z powodzeniem stosować w branży gastronomicznej. Nic nie przyciąga wzroku klienta tak, jak błyszczące od lukru drożdżówki czy ciekawie udekorowane torty, które aż proszą się o spróbowanie.

Atrakcyjna ekspozycja wyrobów

Klienci, którzy odwiedzają piekarnię albo kawiarnię, często kierują się w stronę lady, żeby zobaczyć serwowane produkty. Witryny cukiernicze posiadają gięte lady, które odbijają światło w taki sposób, żeby wyroby prezentowały się atrakcyjniej. Urządzania posiadają także wbudowane systemy, które zadbają o to, aby w środku nie było żadnych kropelek wody. Oświetlenie zamontowane w górnej części, będzie doświetlało zawartość umieszczoną zarówno na górnych, jak i na dolnych półkach. Witryna cukiernicza ma również inną funkcję: ma utrzymywać temperaturę idealną do przechowywania konkretnego rodzaju żywności. Pomoże to w wydłużeniu czasu, w którym są zdatne do spożycia, a co za tym idzie, minimalizacji strat finansowych dla właściciela lokalu.

Wskazówki pomocne przy zakupie

Zanim przystąpi się do zakupów, należy dokładnie przeanalizować specyfikę sprzedawanych produktów. Jeśli witryna chłodnicza ma być zamontowana w kawiarni, która swoim gościom oferuje wąski wybór słodkości, nie ma sensu inwestować w rozbudowane rozwiązania. Jeśli lokal jest niewielkich rozmiarów, zbyt duża witryna może niepotrzebnie zabierać cenną przestrzeń. Kilkupiętrowe witryny chłodnicze sprawdzą się tam, gdzie klientom daje się szeroki wybór produktów. Zadbają o to, by klient mógł się dobrze przyjrzeć każdemu z eksponowanych wyrobów. Przed zakupami należy także dokładnie zmierzyć przestrzeń, w której mają być postawione urządzenia. Musi ono być ustawione w taki sposób, by nie krępowało ruchów np. obsługi podczas otwierania witryny i by klienci mieli wystarczająco dużo przestrzeni, aby zobaczyć sprzedawane rzeczy. Jeżeli nie jest się pewnym, co do tego, gdzie ma stać urządzenie, można zdecydować się na wersję przesuwną. Dzięki małym kółkom zamontowanym na nóżkach łatwo zmieni się jego lokalizację.

Aby wyroby piekarnicze czy cukiernicze schodziły szybko, muszą być pyszne, świeże i wyglądać zachęcająco. Kupując wyposażenie do lokalu gastronomicznego, warto spróbować spojrzeć na to miejsce oczami klienta. W końcu możliwość wywarcia pierwszego wrażenia ma się tylko raz i szkoda byłoby ją stracić!

Trackbacks and pingbacks

    No trackback or pingback available for this article.

    Leave a reply