Do czego służą stoły chłodnicze w gastronomii?

Do czego służą stoły chłodnicze w gastronomii?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego i praca z żywnością wymagają zakupu specjalistycznego sprzętu. Świeżość i doskonały smak potraw są uzależnione od wysokiej jakości półproduktów oraz ich właściwego przechowywania i przyrządzania. Niezależnie od specyfiki restauracji przydatne będą urządzenia takie jak schładzarki szokowe czy zamrażarki przemysłowe. Ich zadaniem jest zarówno odpowiednia konserwacja, jak i estetyczna ekspozycja potraw. Profesjonalny sprzęt tego typu nie ma zbyt wiele wspólnego z jego domowymi odpowiednikami – wyróżnia się znacznie pokaźniejszymi gabarytami, większą mocą, solidniejszym wykonaniem oraz bardziej rozbudowanymi funkcjami. Zapoznanie się z charakterystyką różnych dostępnych rozwiązań będzie szczególnie przydatne dla osób chcących otworzyć swój biznes.

Stoły chłodnicze – przygotowywanie i przechowywanie żywności

Gastronomiczny sprzęt chłodzący to znacznie więcej niż lodówki i zamrażarki. Stoły chłodnicze gwarantują nie tylko miejsce do przechowywania żywności w odpowiednich warunkach, ale też przestrzeń do krojenia, przyprawiania i całego procesu przygotowywania posiłków. Blaty wyróżnia odporność na czynniki mechaniczne. Dostępne są warianty dwu- i trzydrzwiowe z różnymi modułami: poręcznymi szufladami, zlewem czy dodatkowymi nadstawkami. Zapewniają utrzymanie temperatury w zakresie od –2 do +8°C, a ciągłość chłodzenia gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości produktów. Szeroki wybór modeli zróżnicowanych pod względem parametrów pozwala dopasować stół do indywidualnych potrzeb. Ich szerokie zastosowanie sprawiło, że producenci postanowili wyodrębnić osobne, bardziej precyzyjne kategorie.

Stoły chłodnicze do pizzy

Pizza jest jednym z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Ponadto statystyki wskazują, że w Polsce ponad 60% wszystkich restauracji w kraju to te z włoskim menu. Oprócz profesjonalnego pieca każda pizzeria powinna posiadać stół chłodniczy do pizzy. Dzięki niemu można przygotowywać ciasto i przechowywać składniki w odpowiednio niższej temperaturze. Cechuje go wykonanie ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest trwały i łatwy w czyszczeniu. Posiada również wytrzymały granitowy blat zapewniający praktyczną przestrzeń roboczą, a na spodzie urządzenia zamontowany jest niezbędny do chłodzenia agregat.

Stoły chłodnicze do sałatek

Warzywa i owoce wraz z innymi świeżymi dodatkami do sałatek nie mogą długo znajdować się w wysokiej temperaturze. Nieodpowiednie warunki powodują więdnięcie i szybsze psucie się składników, natomiast chłód zapewnia im pożądaną chrupkość i soczystość. Z uwagi na to niezbędnym wyposażeniem barów i restauracji są stoły chłodnicze do sałatek. Najczęściej posiadają one dodatkowe pojemniki na przechowywanie pokrojonej żywności i duże stanowisko robocze. Oprócz praktycznych funkcji gwarantują również atrakcyjną ekspozycję posiłków, która ma duże znaczenie dla oceny dania przez klientów. Ciekawie zaaranżowane stoły mogą też stanowić dekorację w przestrzeni publicznej.

Czym kierować się przy wyborze stołu chłodniczego?

Wybór stołu chłodniczego jest w głównej mierze zależny od powierzchni pomieszczenia, w którym będzie się znajdować oraz zapotrzebowania na przestrzeń chłodniczą. Urządzenia oferowane na rynku najczęściej są dostępne w pojemnościach od 280 do 600 litrów. Warto również zwrócić uwagę na dodatkowe opcje wyposażenia takie jak nadstawka, liczba szuflad i drzwi, materiał wykończenia blatu czy rodzaj agregatu. Istotne są również parametry: moc, zużycie energii, zakres temperatur czy sposób sterowania.

Jakie są zalety stołów chłodniczych?

Wybór wyposażenia dla gastronomii jest ogromny, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. Z pewnością nie warto inwestować w stare, używane sprzęty, których pozostałej im zdatności użytkowania nie można być pewnym. Najlepiej zainwestować w urządzenia chłodnicze, które wyróżnia nowoczesny design i najnowsze rozwiązania technologiczne, dzięki czemu można z dumą eksponować przygotowane potrawy. Oprócz tego wysokiej jakości urządzenia są też dużym ułatwieniem dla kucharzy – umożliwiają łatwy dostęp do składników i zapewniają ich świeżość. Dodatkowo funkcjonalny i wytrzymały blat roboczy usprawnia i czyni przyjemniejszymi wszystkie prace w kuchni. Tego typu stół to idealny sposób na zagospodarowanie przestrzeni w lokalach gastronomicznych.

Trackbacks and pingbacks

  1. buy cheap cialis online with mastercard
    buy cheap cialis online with mastercard buy cheap cialis online with mastercard